Henna Tattoos

   

Info samenstelling hennapasta

De hennapasta die door ons wordt gebruikt is gemaakt op 100% natuurlijke basis en bestaat uit puur hennapoeder, vers citroensap, kristalsuiker en pure Tea Tree Oil of Lavendelolie.

Henna is afkomstig van een plant, en een veilig en natuurlijk product dat een oranje tot roodbruine verkleuring op de huid afgeeft, die na een aantal dagen tot weken verdwijnt.

De Tea Tree oil en Lavendelolie wordt toegevoegd om de henna een donkerdere kleur te geven. Meestal wordt Tea Tree oil gebruikt, maar bij een heel gevoelige huid – zoals bij heel kleine kinderen of zwangere vrouwen – wordt gekozen voor Lavendelolie.

Allergenen: “Echte henna, van plantaardige oorsprong, geeft slechts zelden aanleiding tot problemen. Indien er toch allergieproblemen ontstaan, gebeurt dit meestal bij mensen die er beroepshalve mee bezig zijn.” Bron: Antigifcentrum.

Info kleur, applicatie en verwijdering

Hoe langer u de henna ophoudt, hoe bruiner de huid zal kleuren. De henna blijft er best minstens 2 uur op, maar allerbeste resultaat wordt verkregen door er een nachtje mee te slapen of 12 uur te wachten. Daarna kan de henna verwijderd worden door ze af te krabben. Was de henna zeker niet af met water! Door de henna met water af te wassen zal deze weer geactiveerd worden en vlekken maken op de tekening. De hennaresten worden er het best afgehaald met een doekje en wat olie, zoals olijfolie. Natuurlijke hennapasta zonder chemische (en vaak schadelijke) additieven kleurt de huid eerst oranje. Als u de henna er hebt afgekrabt na enkele uren zal de huid dus eerst oranje kleuren. De volgende 36 à 48 uren zal de tekening donkerder worden tot hij een donkere roodbruine kleur heeft. De samenstelling van de huid is overal in het lichaam anders. Daarom zal de huid op sommige plaatsen donkerder kleuren dan op andere plaatsen. Op de handpalm wordt ze bijvoorbeeld donkerder dan op de handrug. Tijdens dit 48-uren durende ‘verdonkeringsproces’ wordt het contact met water best beperkt. Wanneer dit toch nodig is wordt de tekening beter eerst ingewreven met arganolie of olijfolie.

Info en waarschuwing ‘Zwarte Henna’

‘Zwarte henna’ bestaat niet. ‘Zwarte henna’ is henna met een chemisch schadelijke toevoeging die de natuurlijke kleur verdonkert tot zelfs zwart maakt. Dit chemische product heet Parafenylenediamine (PPD) en kan ernstige brandwonden nalaten op de huid. Daarom werken we bij Bodypaint by Ellen NOOIT ofte nimmer met ‘zwarte henna’!
Een allergische reactie kan altijd optreden, ook als men al eerder zwarte henna heeft laten plaatsen zonder problemen. PPD kan bij elk gebruik opnieuw een allergische reactie uitlokken.
Sommige mensen reageren allergisch vanaf de eerste keer dat ze zwarte henna laten aanbrengen, bij anderen is dit pas na verschillende keren.

Natuurlijke henna herken je door de bruinrode kleur, maar ook door de tijd dat de henna op de huid moet blijven. Henna moet een hele tijd (een 12-tal uren) op de huid blijven om een effect te hebben. Als gezegd wordt dat de pasta al na een uur verwijderd mag worden, gaat het vrijwel zeker om zwarte henna.

Vraag bij henna-artiesten altijd welke producten hun hennapasta bevat. Laat hen zeker nooit een tattoo zetten als ze gebruik maken van schadelijke ingrediënten of haarkleuring, ingrediënten die ze niet duidelijk kunnen benoemen of vaag omschreven zijn!

Meer info van de site van het Antigifcentrum: “De natuurlijke kleur van henna is bruinrood. Om zwarte henna te verkrijgen worden andere ingrediënten toegevoegd. Meestal wordt het goedkope en chemische paraphenylenediamine (PPD) toegevoegd. Dit veroorzaakt bij sommige mensen allergische reacties die levenslang voor problemen kunnen zorgen. PPD is een sterk allergiserende stof. Daarom is, volgens de Europese wetgeving, de aanwezigheid van PPD verboden in producten die rechtstreeks op de huid aangebracht worden. Onder de cosmetica mogen alleen haarverven PPD bevatten met een maximumconcentratie van 6%. Producten die PPD bevatten mogen niet gebruikt worden voor het kleuren van wimpers of wenkbrauwen. De aanwezigheid van PPD in een haarverf moet vermeld staan op het etiket met de zin “bevat diaminobenzeen” en met de waarschuwing “kan een allergische reactie veroorzaken”. Er zijn ook gevolgen op lange termijn: eens een allergie voor PPD ontstaan is, kan dit levenslang leiden tot overgevoeligheidsreacties tegenover producten waarin PPD verwerkt is, zelfs in de toegestane concentratie. Bij elk contact zal het eczema opnieuw verschijnen met steeds ernstigere symptomen. Een hele reeks producten moeten in de toekomst vermeden worden.”


Klik op een foto om deze te vergroten.